Les Jornades es tanquen amb una elevada assistència i diversitat de participants

El passat divendres 11 d’abril es posava punt i final al darrer dia d’activitats de les Jornades d’Economia Social i Solidària. La reflexió sobre el capitalisme i la construcció d’alternatives econòmiques va venir de la mà de 22 ponents, 15 entitats emmarcades en l’ESS i més de 100 assistents. 

Miren Etxezarreta, Enric Prats i Ernest Abadal encetaven el dimecres 9 d’abril a les 9.30 del matí les Jornades d’Economia Social i Solidària. Construint coneixement per al canvi social amb la taula rodona “Valors en temps de Crisi”. La reflexió va girar al voltant de la crítica als fonaments del capitalisme, especialment a la competitivitat i al conservadurisme que, segons els ponents, són inherents al model capitalista. Miren Etxezarreta va evidenciar la inviabilitat del capitalisme a nivell social, ecològic i a tots nivells. A més de la crítica, però, no hi va faltar la proposta pel canvi. Canvi que, afirmaven, és subjecte, primer, a la voluntat i, segon, a la creació de sinèrgies entre moviments.

Jordi Garcia, membre de laXarxa d’Economia Solidària (XES), va encetar la reflexió al voltant de què és l’Economia Social i Solidària, i Albert Recio, membre del Departament d’Economia Aplicada de la UAB, va partir de les problemàtiques que genera el capitalisme i va abordar com l’ESS “neix de la necessitat de donar respostes al capitalisme”.

La tarda de la primera jornada es va caracteritzar per l’èmfasi en la creació de sinèrgies entre diferents àmbits. Així, a les 15.30 començava la taula rodona en la qual Carmen Sarasúa va compartir les aportacions que ha fet l’economia feminista. Segons Sarasúa, l’economia feminista no es pot entendre com una disciplina a part, sinó que s’ha d’entendre com una visió transversal necessària en l’anàlisi econòmica per evitar que les polítiques aplicades facin augmentar la desigualtat entre homes i dones. És més, quines mesures econòmiques sota una òptica feminista es poden implementar per fer decréixer aquestes desigualtats? Cal, per respondre-hi, una perspectiva feminista.

Gustavo Duch i Marco Aparicio van ser els ponents que van introduir els àmbits de la sobirania alimentària i el concepte anomenat “Bon Viure“, aquest darrer impulsat pels pobles indígenes de l’Amèrica Llatina, i que es presenten com a una perspectiva des d’on fer política i economia centrada en els valors de justícia social, justícia cultural i ambiental o ecològica.

La darrera de les activitats del primer dia va consistir en la participació activa, tant d’entitats del sector com dels i les participants a les Jornades. El taller de networking proposat (i molt ben rebut per les persones assistents), consistia en un recorregut per diferents estands d’entitats que s’emmarquen en el paraigües de l’Economia Social i Solidària per tal que els participants poguessin conèixer-les. Van participar-hi Som Energia, la revista Alternativas EconómicasTriem Banca Ètica – UAB, Grup Cooperatiu ECOS, Projecte Estàrter, Cooperativa Integral Catalana i Pam a Pam.

El segon dia de les Jornades es va encetar amb tallers paral·lels que van girar al voltant del cooperativisme amb experiències pràctiques i aplicables a la vida quotidiana:  d’una banda, el Col·lectiu LaCol i la Cooperativa Iacta van protagonitzar el taller “Joves cooperativistes. Treballem en el mercat social”. Un taller participatiu dinamitzat per Anna Fernández, de Setem-Catalunya, on els assistents van poder treballar com crear una cooperativa des de zero, les fortaleses d’emprendre en forma de cooperativa i la importància d’aquest tipus d’iniciativa, per la seva relació amb el teixit associatiu. Sense passar per alt les dificultats amb que també es topen aquests tipus d’iniciatives.

D’altra i paral·lelament, La Ciutat Invisible va conduir el taller “Ingredients per a una economia social i solidària: cooperació, comunitat, empoderament”, que va estar caracteritzat per l’endinsament en els factors que permeten crear una xarxa d’ESS. La Ciutat Invisible va protagonitzar també una ruta a peu pel barri de Sants de Barcelona, zona que té una gran trajectòria d’iniciatives cooperativistes, i va comptar amb visites a punts neuràlgics històrics de l’ESS i a altres de nous, com Can Batlló.

No hi van faltar tampoc les sessions al voltant de les finances ètiques, àmbit en el qual els assistents i participants van obtenir una visió panoràmica sobre què són les finances ètiques de la mà de Triodos BankFiareCoop57 i Fets-Oikocredit, que van participar directament a la sessió.

Una de les sessions que va generar més debat va ser l’espai dedicat a la discussió sobre el rol que ha d’adoptar la universitat en front de l’Economia Social i Solidària i si és L’ESS un repte per al món universitari. En la discussió es va fer èmfasi en la importància que la universitat sigui un espai de generació de coneixement i consciència crítica i que no visqui al marge de  realitat social. Oscar Rebollo, membre de l’IGOP-UAB, va assenyalar que la universitat té avui el repte d’incorporar el coneixement i l’experiència dels moviments socials dins dels seus estudis curriculars.

Marcos Arruda, membre de l’Institut de Polítiques Alternatives per al Cono Sur (Brasil) i amb una gran experiència en economia solidària al Brasil, va participar en dues sessions de les jornades, en les quals va exposar la visió integral de l’economia, com incorpora les diverses dimensions de la vida humana i en relació amb la naturalesa i els seus recursos, és a dir, una economia que s’erigeixi al servei de les persones i no només del capital. Arruda, va ser també l’encarregat de fer la clausura de les Jornades.

La FAS, una de les entitats organitzadores i impulsores de les Jornades al costat de la Fundació Solidaritat UB i de la UPF-Solidària, valora molt positivament i destaca tant l’assistència i implicació dels assistents, com la participació per part de les entitats i col·lectius com per l’oportunitat que suposa per establir un punt de trobada i xarxes entre la Universitat i les entitats d’Economia Social i Solidària.

Les Jornades s’emmarquen en el projecte de la FAS “Impulsant l’educació per al desenvolupament en l’actual context universitari”, amb el que es busca introduir la visió crítica del món i la participació social activa a través d’activitats tant curriculars com no curriculars. L’ESS és doncs un dels eixos temàtics que s’està treballant de manera concreta per tal d’anar incorporant-la en el si dels plans d’estudi. Les Jornades, malgrat ser qualificades com a no curriculars, eren convalidables per crèdits per als estudiants que s’inscriguessin. És aquest un factor que, segons les organitzadores, pot fer que a més d’arribar a estudiantat ja sensibilitzat amb la qüestió, es pugui arribar a un altre perfil d’estudiant que, gràcies a les jornades, acabi aposant també per un canvi.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s